Ciekawostka!
Baby wielkanocne to tradycyjne ciasta, pieczone w formach o kształcie ściętego stożka. Aby nadać wypiekowi ładną żółtą barwę, do ciasta dawniej dodawano szafran, czyli przyprawę uzyskiwaną z kwiatów krokusa.
Śniadanie wielkanocne
W Wielką Niedzielę wraz z rodziną zasiadamy do świątecznego śniadania. Stół przykryty jest białym obrusem, udekorowany pisankami, kurczaczkami czy kwiatami. Najważniejsze miejsce na stole zajmuje koszyczek ze święconką. Śniadanie zaczyna się od zjedzenia pokarmów, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki, sernika i mazurków.
Lany poniedziałek
Śmigus-dyngus czyli lany poniedziałek przypada na drugi dzień świąt wielkanocnych. Zabawa polega na polewaniu wodą bliskich, ale też nieznajomych. Tradycja ta nawiązuje do dawnych praktyk pogańskich, łączących się z symbolicznym budzeniem się przyrody do życia na wiosnę, jak również do chrześcijańskiego oczyszczenia z grzechu.